Gepost op

liefdevol egoïstisch

‘Liefdevol egoïstisch zijn’ is een term die ik regelmatig gebruik in de praktijk.
Gevoelige mensen die gewend zijn om (altijd) voor een ander klaar te staan voelen zich al heel snel egoïstisch, want ze hebben (aan)geleerd om de ander voorop te zetten. En de redenen waarom ze dit geleerd hebben zijn talloos. Het belang van de ander plaats je voordat van jezelf, de ander heeft voorrang, je vindt de ander belangrijker dan jezelf. Veel gevoelige mensen herkennen dit.
Liefdevol egoïstisch zijn betekent: tijd voor jezelf maken om op te laden, om dat te doen waar jij blij van wordt. Nee durven zeggen, hoe lastig je dat misschien ook vindt. Je eigen ruimte in nemen.

Ben jij al liefdevol egoïstisch? Of kun je dit nog wel wat meer zijn?
Er komen verschillende gevoelens om de hoek kijken als jij er alleen al denkt om voor jezelf te kiezen. Schuldgevoelens, angst, soms zelf paniek…dit is normaal en het vergt dus wat oefening om het te veranderen… en wees daarin lief voor jezelf… oefenen gaat met vallen en opstaan.
Maar voor de (hoog)gevoelige is het extra belangrijk om liefdevol egoïstisch te zijn en daarom heb ik
5 redenen voor je op een rij gezet, die jij als ‘excuus’ kan gebruiken, of als herinnering zodat je er ook van kan genieten als jij voor jezelf kiest!!!

1 Door meer tijd voor jezelf te nemen word je een leuker mens.
Als je tijd voor jezelf neemt kun je ontladen en opladen. Je hebt tijd nodig om prikkels te verwerken, je hebt ruimte om dat te doen wat bij jou past. Je laadt jebatterij weer op en je begrijpt het goed, een opgeladen batterij heeft meer energie om dingen te doen of te geven (want dat doe je ook heel graag).

2 Je leert jezelf beter kennen.
Door tijd en aandacht voor jezelf te nemen en dus tijd met jezelf door te brengen leer je jezelf beter kennen. Je leert luisteren naar je eigen behoeftes, ontdekt en ervaart wat voor jou belangrijk is, zonder mening van een ander. En daardoor weet je beter wat jij wil. Dit geeft het gevoel dat je meer de regie hebt en niet dat je helemaal geleefd wordt.

3 Jij bent net zo belangrijk als de ander..
Veel gevoelige mensen plaatsen de ander voor zichzelf en komen daarmee zelf vaak op de laatste plaats.
Maar (om maar met de deur in huis te vallen)JIJ bent dé belangrijkste persoon in jouw leven. Als jij niet goed voor jezelf zorgt, wie doet het dan??? Sorry dat ik zo recht voor de raap ben, maar dan doet niemand het.
En jij als prachtige persoon bent het meer dan waard om goed voor te zorgen!!! Dus dit mag je zelf gaan doen!

4 Je bent hiermee een voorbeeld voor anderen.
Door je eigen grenzen aan te geven en te luisteren naar wat JIJ graag wil, jouw behoeftes/wensen/gevoelens, geef jij het goede voorbeeld aan je omgeving/ kinderen/ partner/ familie. Je zegt dat het oke is om voor jezelf te kiezen/ je eigen tijd en ruimte in te nemen/ je gevoelens te uiten.

5 Je leeft intenser/bewuster
Door liefdevol egoïstisch te zijn, maak je veel bewuster de keuzes wat bij jou past en wat niet. En zoals ik al eerder zei, gaat dit met vallen en opstaan… en kunnen keuzes ook wisselen.
Maar als jij JA zegt, zeg je 100% ja en ben je er met volle aandacht (en niet met een heel waslijstje in je achterhoofd wat je nog moet doen of had kunnen doen) en kun je meer genieten van het moment, of er helemaal voor de ander zijn.

Heb jij nog aanvullingen waarom het voor jou belangrijk is om liefdevol egoïstisch te zijn?? Dan wil ik je uitnodigen die hieronder te delen!

Succes met oefenen, met het doen!!!
Liefs

Ps: Tijdens de workshop ‘Ik heb me Lief’ komt dit ook aan de orde en is dus een mooie eerste stap om liefdevol egoïstisch te zijn en dit ook te leren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.