Gepost op

IKKE, IKKE, IKKE en de rest kan ….

Het is een bekend spreekwoord: ’ Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken.’

Er kleeft een nare smaak aan dit spreekwoord, het geeft geen fijn gevoel. Egoïsme…
Velen zijn opgevoed dat het niet goed is om ‘egoïstisch’ te zijn, en voelen zich schuldig voelen als ze eigen belangen voorop stellen.

Maar als we er goed naar kijken, wat is er mis mee om je eigen belang voorop stellen? Kan het kwaad om (een beetje) egoïstisch te zijn?

Wanneer is het egoïstisch en wanneer niet?

Door schade en schande heb ik geleerd dat het goed is om jezelf voorop te stellen.
Eerder leefde ik zoals ik dacht dat het hoorde en hoe het van mij verwacht werd. Ik ben regelmatig aan mijn eigen gevoel voorbij gelopen door klaar te staan voor de ander. Mijn eigen dromen zette ik opzij en ik wilde niet klagen maar dragen.
Maar dat gedrag resulteerde niet in het leven wat ik voor ogen had, niet in de relatie die ik wilde, niet in de dromen die ik waar wilde maken….. ik was niet gelukkig.

Toen ik voor mijn gevoel niet anders kon en dus wel moest, toen ben ik meer en meer naar mezelf gaan luisteren. Ik heb mezelf voorop gesteld en moeilijke en soms impopulaire keuzes moeten maken/gemaakt om zo mijn hart te volgen en dromen waar te maken.
Mijn grootste droom was ‘werken met minder bedeelde mensen en kinderen in Afrika’;
Ik wilde de wereld zien, mooie plekken ontdekken, mensen ontmoeten. Deze dromen heb ik uitlaten komen.
Kortgeleden werd ik ‘getest’ in het mezelf voorop stellen, ik mocht nogmaals leren heel duidelijk mijn eigen grens aan te geven. Niet makkelijk, maar het resultaat, het gevoel van innerlijke vrijheid en een gevoel van in mijn kracht staan, zijn meer dan de moeite waard.

Prachtig is het om je hart te volgen, dromen na te jagen en uit te voeren.
Er gebeurt iets moois als je jezelf voorop stelt in jouw leven. Jij neemt namelijk de regie over jouw leven. Jij kiest bewust. En vanuit die bewuste keuze ben je meer aanwezig in de dingen die je doet, waar je bent, met wie je omgaat, wat je zegt enz.
Je komt meer in je kracht te staan, je kan meer leven vanuit de essentie van wie je bent, je kan meer JOU zijn.

En als je dan jezelf voorop stelt, betekent het helemaal niet dat je de ander laat stikken. Nee, je kan er bewust voor kiezen er voor de ander te zijn, met volle aandacht. Omdat jij dat wil en niet omdat je je schuldig voelt naar de ander toe.

Wil jij af en toe ook iets meer voor jezelf kiezen?
Hieronder volgen 7 tips die je kunnen helpen:

Volg je gevoel Diep in ons binnenste liggen de antwoorden wel. Je voelt onrust, je niet prettig, een soort tegenzin als het niet klopt. Durf hier naar te luisteren. Als jij je binnenste laat spreken, wat zou je dan doen.
Durf NEE te zeggen als je agenda al overvol staat of helemaal leeg is, als je eigenlijk geen tijd hebt, of tijd voor jezelf nodig hebt of als, als, als… durf dan nee te zeggen. En voel je daar niet schuldig over. Je geeft je grens aan en dat is goed. Mensen die geen ‘nee’ kunnen zeggen, moeten zuinig zijn met ‘ja’ zeggen.
Stap buiten je comfortzone Dingen waar je tegenop ziet, die je eng vindt… raap je moed bij elkaar en doe het. Het kan van iets kleins tot iets groots zijn. Maar het doen geeft je zo’n goed gevoel, daar groei je van!
Ontdek wat voor jou belangrijk is Waar wordt jij warm van? Waar word je blij en gelukkig van? Door dit meer in je leven te brengen, luister je meer naar je gevoel. Door jezelf leuke dingen te gunnen, wordt je blijer, krijg je meer energie, word je gewoon een (nog) leuker persoon!!!
Oordeel niet te snel. Door te oordelen geef jezelf en de ander niet de ruimte om anders te denken of andere mogelijkheden te ontdekken. Oefen maar eens om zoveel mogelijk redenen te verzinnen waarom iemand iets doet, waarom hij/zij is zoals hij is. En als je alle mogelijkheden hebt bedacht, is de werkelijke reden nog vaak anders.
Maak dromen waar. Droom jij van een verre reis, een nieuwe opleiding, een andere baan.
Maak een plan om stap voor stap dichterbij het uitvoeren van deze droom te komen… en doe het dan ook… Geniet zowel van de stappen die je maakt als van de uitvoering van het einddoel zelf!!

En voor de 7e stap wil ik jou uitnodigen om hieronder JOUW TIP te plaatsen! Hoe stel jij jezelf voorop in jouw leven en wat is je resultaat en gevoel hierbij?!!!

Vrolijke groet
Henrike Schotman

8 gedachten over “IKKE, IKKE, IKKE en de rest kan ….

 1. Door jezelf liefde te geven…
  liefs Yvette wat een mooie nieuwsbrief! Topper!

  1. Dank je wel Yvette voor je mooie aanvulling… en je lieve compliment!
   Liefs Henrike

  2. Dank je wel Yvette voor je mooie aanvulling… en je lieve compliment!
   Liefs Henrike

 2. Hoi henrike, wat ben je toch met prachtige dingen bezig. Mijn complimenten! Lijkt me
  leuk om binnekort eens met elkaar van gedachten te wisselen over verschillende inzichten die jij en ik hebben gehad. Een volgende stap die ik zou willen toevoegen is een moeilijke maar oh zo actuele: Heb compassie met je jezelf en anderen (in die volgorde).

  X Lars

  1. Lars, mooi hoor!!! Eerst compassie voor jezelf en daarna voor de ander. Door liefdevoller naar jezelf te kijken, kijk je ook met andere ogen naar de ander.
   En zeker binnenkort een keer afspreken, lijkt me super!

   lieve groet Henrike

 3. Hoi Henrike,
  Wauw mooie brief, daar zit zoveel in!
  Ik zou bij de anderen aan willen sluiten en idd lief zijn voor jezelf voor op stellen! Is niet altijd makkelijk als je je aan “moet “passen in bijv een gezin of als je sensitiviteit een last voor je is . Maar iedereen kan het leren en dan ben je veel relaxter, het moeten is er af, geniet je meer , blijf je meer bij jezelf enz. Wij hebben het niet allemaal geleerd om lief te zijn voor onszelf..we kunnen de jongere generatie zeker hier bij helpen.
  Liefs Jolanda

  1. Lieve Jolanda, bedankt voor je prachtige aanvulling. Als je inderdaad leert om jezelf voorop te stellen én lief te zijn voor jezelf, is het ‘moeten’ eraf en kun je meer genieten als je dan ja zegt, of geeft aan een ander!! Dat geeft zoveel meer ruimte!!
   Mooi!!
   liefs

   Ps: ja, ik weet wie je bent!! hihi

 4. Je kent ws wel meer Jolandas hihi, deze is van Jolanda winters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.