Vervolg op: Wijze les in Vietnam

Wat een mooie reacties kreeg ik op mijn blog van de vorige keer  ‘Wijze les(sen) in Vietnam’.

Een lieve klant reageerde:  ‘Wat een mooie metafoor, als we dit op onszelf toepassen, hebben we toch allemaal een innerlijke gangenstelsel, ons verleden.’
Ja bedacht ik me. Ondergronds en soms onbewust. We herkennen toch allemaal wel onze modus om ‘ergens tegen te vechten’?

Ik herken het wel, dat ik soms ‘vecht’ tegen dat wat ik het liefst wil… Dat ik me afzet tegen mijn eigen wensen en verlangens.  Is dat ook herkenbaar voor jou? Maar vechten kost veel meer moeite dan meegaan met de stroom.

Maar hoe ga je daar dan mee om? Blijf je erin hangen of richt je je op je wensen, verlangens, dromen  én op dat wat er wel is?! 
We hebben allemaal ervaringen in ons leven die we liever niet hebben. Gaan allemaal door woelige periodes, niemand komt ongeschonden uit het leven. Dat is nu eenmaal zo. De kunst is, hoe ga je ermee om?!

Je kunt het verleden niet veranderen, je kan wel veranderen hoe je ernaar kijkt.

Blijf je kijken naar het verdriet wat het gebracht heeft of kijk je naar ‘de mooie’ dingen die het gebracht heeft. Richt je je op dat wat er niet is, of dat wat er wel is. Op het tekort of de overvloed?

Ik ben de laatste die zegt dat het niet goed is om naar het verleden te kijken, om pijnstukken een plek te geven of los te laten, want dan ontstaat er ruimte voor nieuwe mogelijkheden.

Het verleden als toeristische attractie…

Het gangenstelsel in Vietnam is nu een toeristische attractie.  Mensen beseffen zich het verleden, maar we hebben in de tunnels ook wel gelachen!  En ik durf te wedden dat hoe serieus en heftig  de oorlog ook was, er ook leven, liefde, humor, vriendschap was.

Laten we daarom onszelf volledig omarmen! Laten we elke dag dankbaar zijn voor al onze ervaringen… onze mooie en minder mooie. Want wij zijn zooooooo bevoorrecht door alleen al hier te leven. Wij hebben de rijkdom van ‘het zoeken naar geluk’. Onszelf ontwikkelen en nadenken over wat wij willen. We hoeven niet te overleven. We mogen LEVEN!

Bevoorrecht

Elke reis besef ik me hoe bevoorrecht we zijn. Hoe goed we het hebben dat we dit kunnen doen.
Ben ik dankbaar voor het leven dat ik, dat wij leven.

Voel dat maar eens… in je hele ZIJN!

Doe waar je van houdt

Ik hou ervan om mijn energie te delen. Ik vind het heerlijk om met klanten te kijken naar hun wensen en verlangens. Naar dat wat werkt en wat niet werkt.
En ja, ook heel regelmatig naar hun pijn, omdat als dat gezien is, ze verder kunnen. Stap voor stap in de richting van meer zichzelf zijn. Leven vanuit wie je ten diepste bent.

LET YOUR LIGHT SHINE BRIGHT!!!

Jezelf durven zijn. Omdat jij er toe doet. De LEVEN heeft ervoor gezorgd dat JIJ hier ook bent! Toch?!

Zullen we er dan maar alles uithalen wat erin zit?! YAY!!!