Meer jezelf zijn

Dag mooi mens!

Hoe zie jij jezelf?

Wil jij ook graag meer jezelf zijn?
En ‘wie’ zou jij dan zijn als je meer jezelf zou zijn?
Het is een ‘wens die ik vaak in mijn praktijk hoor.
Ergens is de klant dus niet tevreden met hoe zijn/haar leven eruit ziet. (ja, mannen hebben dit ook 😉 )

Jezelf zijn… het is een bijzonder begrip. Want als ik mijn klant vervolgens vraag hoe ‘die persoon’ eruit ziet als hij/zij helemaal zichzelf zou zijn, dan weten zij het antwoord al! Ze weten precies hoe ze zich zouden willen voelen en hoe hun leven eruit zou zien.
Veel zouden zich minder van anderen aantrekken, ze zouden vrolijker zijn, vaker hun mening delen, hun eigen ruimte innemen, niet bang zijn voor wat anderen van hen denken, ze zouden steviger gaan staan voor zichzelf en dat wat zij (hun mooie eigenschappen en talenten) met de wereld te delen hebben…
En eerlijk is eerlijk… ik herken het zelf ook! 

Je kan er niks aan doen… 
We leggen onszelf (bijna) allemaal beperkingen op. Want we zijn mens en – heel verklaarbaar – het zit in ons systeem om ons aan te passen aan de omgeving. Dit is een onbewust proces. Je checkt je omgeving voor ‘veiligheid’  en of dat jij je moet aanpassen.
Ik las pas ergens (en dat is zo logisch als wat) dat je aanpassen aan de groep een overlevingsmechanisme was. Als je niet kon functioneren in de groep was de kans groot dat je erbuiten werd geplaatst. En in de tijd waar je samen ging jagen en verzamelen, overleefde je het niet in je eentje buiten de groep. Niet aanpassen of ‘anders zijn’ betekende vaak het einde van je leven. (regelmatig kom ik dit tegen tijdens sessies waarin klanten teruggaan naar een ander leven en toen een eenzame dood stierven). Samenwerken was essentieel.
De mensen die dus overleefden, waar jij en ik afstammeling van zijn, zijn kunstenaars in het aanpassen. Zie het dus niet alleen maar als iets ‘negatiefs’ om niet helemaal jezelf te zijn…  precies dat heeft er ook voor gezorgd dat je het overleefd hebt.

Volwassen worden
Zo is het ook met volwassen worden.
Als kind pas je je aan aan je omgeving, aan de regels van het gezin, de omgeving waarin je opgroeit. Of dit nu het beste voor jou is of niet, dat is (of lijkt) van latere zorg.  Dan kom je misschien tot de ontdekking dat je véél gevoeliger bent dan je dacht. Of dat je juist die vrolijkheid hebt ingetoomd en je natuurlijke charme verborgen hield, of dat je juist een veel grotere mond had om je maar staande te houden en in het systeem te functioneren.

Net als je de kleur ogen van je ouders erft, zo gaan ook gedragingen over van generatie op generatie.
Het lijkt een open deur, maar tijdens opstellingen komt er vaak aan het licht dat ‘het probleem’ al generaties geleden in de familie is ontstaan. Toen de ‘aanpassing aan’ ontstond was het vaak van groot belang om te (over)leven. Nu niet meer. Nu wordt het vaak als een last ervaren en die mag dan ook losgelaten worden.
Zo is het al een aantal keer voorgekomen dat een klant zich niet gezien voelt door haar familie en dit ook bij moeder zo was en ook bij oma…
Of dat de dochter op de plek van de moeder ging staan… en de moeder dit ook deed bij haar moeder en zij bij haar moeder….
Of dat een kleinkind ‘de last’ die opa vanuit de oorlog droeg nu meedroeg om de pijn bij hem maar te verzachten… 

Grote schoonmaak
Veel mensen die bezig zijn met het bewustwordingsproces zijn al een poosje (of lange tijd) bezig met het aankijken van hun eigen processen’ en daarmee met het opruimen en opschonen van het eigen systeem. Met dit opruimingsproces ontstaat er meer ruimte in je systeem om meer licht toe te laten en dus in een hogere trilling te komen. Je kan je innerlijke lampje/licht feller laten branden 😉.

En misschien heb je wel eens het gevoel dat je er helemaal klaar mee bent om weer een proces aan te gaan… Je weet dat als je er veel last van hebt, je toch weer de stap zet om naar binnen te keren (evt met hulp) en het aan te kijken. Het lijkt wel of je niet anders kan.
Want je weet dat de antwoorden binnenin jezelf zitten. Dat je uitgenodigd wordt om weer een stap te zetten, om weer de verbinding met jezelf te maken… voor dat wat groter is dan jezelf, je ziel.

De overtreffende trap
En misschien is het niet je verlangen om méér jezelf te zijn, maar is het je verlangen om boven jezelf uit te stijgen!!
Om ‘dat wat groter is dan jezelf’ helemaal de ruimte te geven en te ontstaan! Om jezelf geen beperkingen op te leggen, maar mee te bewegen op de flow van het leven dat door je wil ontstaan. ‘Become the flow’.

En terwijl ik dit schrijf komt er een glimlach om mijn mond… want mijn hoofd tettert soms heel hard mee…. Ja, ja Henrike, mooie woorden, hoe kun je dit nu schrijven, terwijl het jezelf ook niet altijd lukt…?? 

en nee, dat klopt, want  zo is het leven, iedereen is in ont- wikkeling! Of zich aan het ont-wikkelen, om zo steeds dichterbij je eigen kern te komen. Zoals jij onderweg ben, ben ik ook onderweg…
En aangezien ik de laatste tijd steeds gesprekken heb gehad over het volmaakte leven dat iedereen op social media schetst, hier een stukje kwetsbaarheid van mijn kant.

En nee, ik zit ook niet altijd in de flow… want dat is het leven. Maar deze mail schrijven aan jou helpt me wel om dat weer te voelen. En ik hoop dat het jou ook inspireert of je laat nadenken over je eigen leven. 😉
Het helpt mij om naar binnen te gaan en contact te maken met mijn ziel … om te voelen wat ik wil..

En telkens als ik dat doe, dan voel ik dat ik wil SPELEN! Ik wil spelen met de aarde als mijn speeltuin. Ik wil plezier maken, leuke dingen doen, sprankels strooien, mooie inzichten delen, liefde voelen, genieten van het leven, me verbinden van hart tot hart en andere helpen bij de verbinding maken met zichzelf en het licht in zichzelf voluit te laten stralen! 

En ja, af en toe maak ik het te serieus! 😉
Maar als ik denk aan ‘spelen’, delen en genieten, dan word ik blij!
Net zo als ik nu blij word van de heerlijke sneeuw! Van het magische witte landschap. Van het kraken van de sneeuw onder mijn schoenen. 

En jij? Geniet jij er ook van?
Of wordt jij juist uitgenodigd om naar binnen te gaan? Zit je ‘vast’ en kun je wel wat hulp gebruiken?

Als ik voor jou de juiste persoon ben, voel je dan welkom in mijn praktijk!
Ik help je de verbinding met jezelf te maken. Jouw antwoorden helder te krijgen. En keuzes te maken die bij jou passen!!
En anders, dank je wel dat je deze hele mail gelezen hebt! Dat ik mijn verhaal met je mocht delen. Dat je de tijd en moeite nam. <3

Sprankelende groet,
Henrike