Gepost op

Doorgaan of even stilstaan…

‘Wanneer meld jij je ziek? Ga jij maar door en geef je niet zomaar op, of meld jij je makkelijk ziek?’,
een bekende radiostem riep luisteraars op om te reageren.

Vol trots meldde de één na de andere zich dat zij, als ze zich niet lekker voelen, zich volstoppen met pijnstillers en dan aan de slag gaan! Soms zelf met koorts!! Deze luisteraars werden in de uitzending als ‘helden’ afgeschilderd!

Maar ik vraag me af of het echt ‘helden’ zijn…
Met de instelling van hard werken is niets mis. En je hoeft je heus niet ziek te melden als je de eerste de beste scheet dwars hebt zitten. Maar waarom is het dat we maar doorgaan?
In onze cultuur hebben we een hoge werkethos meegekregen en ook in de reclames wordt dit voorbeeld gegeven, hup pijnstiller erin en doorgaan.

Ook hebben we lange tijd geleerd om alleen maar ‘in ons hoofd’ te zitten, niet te veel te voelen, niet te zeuren en maar doorgaan.
Hierdoor zijn we misschien wel verleerd zijn om te luisteren wat ons lichaam ons te vertellen heeft? Of we hebben in veel gevallen geleerd het te negeren. Het lijkt alsof we ons liever volproppen met paracetamol of andere medicijnen dan eens een dagje uit te zieken en te luisteren naar ons lichaam?
Maar als we dit blijven doen, wat zijn dan de effecten op de lange termijn?

Je niet lekker voelen en ziek zijn, zijn teken van je lijf dat je teveel hebt gevraagd. Als een fluistering van het lichaam dat het aandacht nodig heeft. Niet alleen je lijf, maar ook je ziel heeft je wat te vertellen.
Durf jij het aan om je ziek te melden en inzicht te krijgen wat je lijf je te vertellen heeft? Of ga je door totdat je lichaam ‘tegen je schreeuwt, je echt niet meer kan, je tegen een burn-out aan zit of je echt ziek wordt?

We mogen de lat een stuk lager leggen.
We mogen liever en zachter worden voor onszelf en voor elkaar. We leven in een periode van verandering. We mogen vanuit ons hoofd afzakken naar ons gevoel en luisteren naar wat ons lichaam te vertellen heeft. Want dan leren we weer contact te maken met de essentie van wie we zijn, het licht en de liefde in ons.

De Dalai Lama heeft er het onderstaande over ‘het vreemde van de mensheid’ gezegd:
‘ Zij offeren hun gezondheid op om geld te verdienen. Vervolgens wordt met dat geld de gezondheid terug gekocht. En dan is men zo bang voor de toekomst dat ze vergeten te genieten van het heden. Dit met als resultaat dat er noch in het heden nog in de toekomst wordt geleefd.
Men leeft alsof hij nooit doodgaat en als hij doodgaat heeft men nooit echt geleefd!’

Durf je al meer naar je gevoel te luisteren en daar aan toe te geven? Wat vaker ‘nee’ te zeggen en dan ook heel bewust ‘ja’, zodat je op die momenten ook echt geniet.

Vind je dat nog moeilijk om voor jezelf te kiezen, om nee te zeggen? Ga je altijd maar door; voel je dan vrij om contact op te nemen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
als jij wil en durft te veranderen, dan kan ik je helpen je grenzen beter te voelen en aan te geven. Je leren ruimte te creëren voor jou. Je in contact te brengen met je gevoel en daarvoor uit te komen. Zodat jij meer kan genieten van je leven… je ten volste kan leven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.