Het inzicht van Apartheid en polarisatie van nu

Ik vind het leuk om je op de hoogte te houden van mijn gedachtenspinsels, ervaringen in eigen leven en praktijk. Om je te inspireren, aan te moedigen en soms misschien aan het denken te zetten.

Afgelopen weken heb ik mezelf onderstaande ervaring regelmatig horen vertellen, dat ik het hier graag met je deel.
Het gaat over de tijd waarin we zitten, waarin er veel polarisatie ontstaat door wel/niet vaccineren en de verschillende meningen die hierover zijn, al dan niet gevoed door media, eigen ervaringen, gedachten etc.

Het brengt me terug naar ZuidAfrika. Het was mijn allereerste reis alleen. Het was 2005 en ik ging eindelijk mijn kinderdroom waarmaken door te werken in een weeshuis.
Na ruim 2 maanden op het project gewerkt te hebben, had ik nog een aantal weken vakantie in Zuid Afrika en ik wilde graag naar Robbeneiland, het eiland waar Nelson Mandela gevangen heeft gezeten.

Tijdens de boottocht naar het eiland werd een film getoond waarin uitleg gegeven werd over de apartheid in de gevangenis.
Men wilde verdeeldheid onder de gevangenen, want dan zouden ze elkaar wel onder de duim houden. Dus hoe donkerder iemands huidskleur was, hoe minder privileges, hoe minder eten, zwaardere straffen etc. Hoe blanker hoe meer privileges, meer eten etc.
Jaren heeft dit plaats gevonden, totdat de gevangenen bedachten dat als zíj één zouden worden, de regels wel moesten veranderen… ze verzamelenden al hun eten en deelden dat eerlijk. Er kwam opstand tegen de verschillende privileges … en beetje bij beetje veranderde het beleid. Totdat er gelijkheid kwam.

Apartheid – er is in geen enkele taal ter wereld een andere naam of vertaling gemaakt voor het woord apartheid. Dat is toch bijzonder.
Nadat de film was afgelopen werd er gevraagd welke nationaliteiten aan boord waren. Ik was de enige Nederlander… en ik durfde het bijna niet toe te geven. Ik schaamde me dat ik uit een land kwam die hieraan gelinkt was.

Ik hoop dat wij mensen als die gevangenen kunnen zijn,  niet dat we ons gevangen voelen, maar elkaar als gelijkwaardig zien. Dat we juist nu, in een tijd waarin de verschillen genoemd worden en er gewezen worden naar ‘schuldigen’ en ‘gevaar voor samenleving’, we niet meedoen met polariseren, met jij wel en jij niet. 
Maar dat we respect hebben voor elkaars keuzes. Dat we anders leren kijken omdat dat iedereen keuzes maakt vanuit weloverwogen eigen standpunten voor zijn/haar eigen gezondheid.

Dat we niet weer terug gaan naar apartheid, maar naar eenheid.
Want we zijn allemaal onderdeel van het grote geheel. We zijn allemaal onderdeel van mensheid.

Ik hoop ook dat het je lukt om in deze tijd dichtbij je eigen kern en licht kan blijven.

En ik hoop dat deze ‘crisis’ je ook dichterbij jezelf brengt en je ‘crisis’ kan zien als ’tijd van verandering’. 
Een tijd waarin we meer vanuit ons hoofd naar ons hart gaan, meer leven vanuit onze ziel. Meer vanuit samen, dan apart, meer vanuit begrip voor elkaar.

Een tijd waarin je uitgenodigd wordt om te luisteren naar je eigen innerlijke stem en los te laten wat niet langer dient.
Nee, het leven is niet maakbaar, maar je kan er wel voor kiezen hoe je deze tijd door wil komen.

Er zijn steeds weer mensen die de weg naar de praktijk vinden omdat ze voelen of weten dat ze een laag dieper mogen gaan in hun ontwikkeling. Dat ze nog meer naar hun eigen ziel mogen luisteren (of dit nu leren), dat ze voelen dat er meer is dan tot nu toe gedacht… of dat ze eindelijk toegeven aan het gevoel met een bepaalde reden op aarde te zijn. Voel je welkom als je beseft dat dit is wat je wil of dat je voelt dat dit voor jou de juiste stap is, ook als je die stap eng of spannend vindt of jezelf al even tegenhoudt. 

Ik wens je licht, liefde, heel veel plezier, gezondheid en verbinding … en als je behoefte hebt aan een gesprek van hart tot hart of Ziel tot Ziel, wees dan van harte welkom.
Over 2 weken ben ik weer bereikbaar. Eerst ga ik heerlijk genieten en ontspannen en hoop ik prachtige plekken te ontdekken op Ibiza!

Daarna ben ik er weer helemaal voor jou!

Wat ik voor je kan betekenen:

De reis naar je hart: individueel traject afgestemd op jouw vraag en wensen.

365 dagen Alignment first: een jaar lang elke dag meditatie, muziek, opdracht ed ontvangen die jou in afstemming brengen met je ziel en jouw goddelijke licht.

Familie opstelling: heb je een vraag of benieuwd wat een familie opstelling jou wil laten zien, maak dan een afspraak.

Vanaf 29 okt beantwoord ik weer mail. Ik wens je goede weken toe!

Liefdevolle groet,

Henrike Schotman